A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat 2012. április 20-án került benyújtásra az Országgyűlésnek (a javaslat szövege megtekinthető:

http://www.parlament.hu/irom39/06858/06858.pdf)

 

Szabadon kikérhetné a neveket és a lakcímadatokat a nyilvántartásból a Miniszterelnökség az emberek személyre szóló tájékoztatása, valamint álláspontjának megkérdezése, azaz egy újabb nemzeti konzultáció céljából. Az adatkérésnél kiválasztási szempont lehetne az emberek neme, születési helye és ideje, lakcíme, családi állapota és házasságkötése vagy bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének helye.

A Miniszterelnökség kérésének teljesítését abban az esetben kellene megtagadnia a nyilvántartónak, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta – kivéve, ha az adat kiszolgáltatására eseti engedélyt adott –, ha a kérelmező az adat felhasználásának célját, illetve jogalapját nem vagy nem megfelelően igazolta. A Miniszterelnökség az átvett adatokat – eltérő rendelkezés hiányában – az átvételtől számított 90 napig kezelhetné.

(részleges forrás: hvg.hu)

 

Ezek szerint az állampolgároknak külön kell intézkedniük (letiltaniuk az adatkiadást), ha nem szeretnének akarva akaratlanul megkereséseket kapni (és azt sem szeretnék, ha a személyes adatait felhasználják)?

Nekem ez egy kicsit olyan mint az elektronikusan kapott spam levelek… Nem szeretem őket kapni, nem is kértem, mégis jönnek…

Szerző: Illés Angéla  2012.04.23. 18:27 Szólj hozzá!

Címkék: személyes adatok

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr664468930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása