A 2023. május 16-án benyújtásra került törvényjavaslat a vízbázisok védelme, a vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a Kormány feladataként határozza meg a tudományos szempontú vízkészletvédelmi országtérkép elkészítését és a hivatalos lapban való közzétételét.

A törvényjavaslat szerint A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 2. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészülne ki:


„(2a) Az (1) bekezdés i) pontja szerinti adatgyűjtés magában foglalja a népszámlálás és
mikrocenzus útján történő – különösen a 28/A. § (1c) és (1d) pontja szerinti háztartási kutakra
vonatkozó – adatgyűjtést is, amelynek elrendeléséről és végrehajtásáról az Országgyűlés, valamint a Központi Statisztikai Hivatal gondoskodik.”

 A törvény a következő 2/A. §-sal egészülne ki:

„2/A. §

(1) A vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a
Kormány feladata az ország területének vízkészlet-védelmi szempontból történő vizsgálata
tudományos és monitoring módszerek segítségével, valamint e vizsgálat eredményeként a
vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítése. A vízkészlet-védelmi országtérkép meghatározza

  1. a) a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatos területeket és
  2. b) a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területeket.

(2) A vízkészlet-védelmi országtérképet az országos vízügyi igazgatási szerv a vízügyi hatóság
központi szervének bevonásával készíti el, valamint legalább vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési
ciklusonként, illetve rendkívüli környezeti körülmények esetén szükség szerint tudományos és
monitoring módszerekkel felülvizsgálja. Ha a felülvizsgálat eredménye alapján az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti besorolás megváltoztatása szükséges, az országos vízügyi igazgatási szerv új vízkészlet-védelmi országtérképet készít.

(3) Az országos vízügyi igazgatási szerv a vízkészlet-védelmi országtérképet, továbbá az annak
elkészítése során alkalmazott tudományos és monitoring módszerek összefoglalóját a Hivatalos
Értesítőben, valamint a vízügyi hatóság központi szervének honlapján történő közzététel érdekében a vízgazdálkodásért felelős miniszternek továbbítja. A vízgazdálkodásért felelős miniszter a vízügyi hatóság központi szerve útján intézkedik a vízkészlet-védelmi országtérkép, valamint az annak elkészítése során alkalmazott tudományos és monitoring módszerek összefoglalójának közzétételéről.”

 A törvény 28/A. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lépne:

„(1a) A vízkészlet-védelmi országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a mezőgazdasági öntözési célú, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni az öntözési igazgatási szerv részére. A bejelentett vagy vízjogi engedély alapján működő mezőgazdasági kút a víz mennyiségének mérését biztosító digitális kútvízmérő alkalmazásával üzemeltethető.”

 

A törvény 28/A. §-a a következő (1c)–(1f) bekezdéssel egészülne ki:

„(1c) A háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (a továbbiakban: háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését – az (1d) bekezdésben foglalt kivétellel – előzetesen be kell jelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.

(1d) Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészlet-védelmi országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

(1e) Az (1c) és (1d) bekezdés szerinti háztartási kút tekintetében a vízügyi hatóság ellenőrzést kizárólag hivatalból végez.

(1f) A vízügyi hatóságot terheli a bizonyítási kötelezettség annak megállapítása kapcsán, hogy az (1c) és (1d) bekezdés alapján bejelentés vagy vízjogi engedély nélkül létesített háztartási kút az (1c) és (1d) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.”

A törvény 29. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lépne:

„(7) Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki – a 45/N. § (2) bekezdésben meghatározott kivétellel –

  1. a) a 45/O. § (2) bekezdésében meghatározott háztartási kutat létesített, vagy
  2. b) a 45/O. § (2) bekezdésében meghatározott háztartási kút kivételével engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.”

 

A törvény 45/N. §-a helyébe a következő rendelkezés lépne:

„45/N. §

(1) A 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kút fennmaradásához nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés.

(2) Mentesül a 29. § (4) bekezdése szerinti vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az (1) bekezdés szerinti mezőgazdasági öntözési célú kút üzemeltetője.

(3) Az üzemeltető felelős azért, hogy a felszín alatti vizet – az e törvényben foglaltak figyelembevételével – csak olyan mértékben vegye igénybe, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon, és teljesüljenek a vizek jó állapotára vonatkozó célkitűzések elérését biztosító követelmények. A vízügyi hatóság, valamint a felszín alatti vizek vagyonkezelője e kötelezettség betartását ellenőrizheti. Ha az üzemeltető vízhasználata veszélyezteti más engedélyezett vízhasználatok biztosítását vagy károsítja a felszín alatti vízkészleteket, a vízügyi hatóság hivatalból, vagy a felszín alatti vizek vagyonkezelőjének kezdeményezésére az üzemeltetőt a szükséges mértékben megelőző, valamint kárelhárító intézkedések megtételére kötelezi.”

 

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény a következő 45/O. §-sal egészülne ki:
„45/O. §

(1) Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt

  1. a) a létesítésekor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy
  2. b) engedélytől eltérően létesített háztartási kútra.

(2) Az (1) bekezdés szerinti háztartási kút esetében a 29. § (7) bekezdés a) pontja szerinti vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást nem kell lefolytatni.”

 

A törvény X. Fejezete a következő 46. §-sal egészülne ki:

„46. §

A 2/A. § (3) bekezdése szerinti vízkészlet-védelmi országtérképet, valamint az annak elkészítése során alkalmazott tudományos és monitoring módszerek összefoglalóját első alkalommal 2023. augusztus 31-ig kell közzétenni.”

 

A szabályokat 2024. január 1-jétől kellene alkalmazni.

Szerző: Illés Angéla  2023.06.06. 10:10 Szólj hozzá!

Címkék: vízgazdálkodás vízkészlet-védelmi országtérkép háztartási kút

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr1718140048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása