A Magyar Közlöny 2012. évi 51. számában megjelent a 40/2012. (IV.27.) VM rendelet az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályairól. A rendelet szövege megtekinthető a következő linken (Közlöny állapot):

http://www.kormany.hu/download/d/fa/80000/MR_2012_040_(IV_27)_VM_rendelet.pdf

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását és megfizetését szabályozó rendelet felsorolja a díjfizetésre kötelezettek körét, megállapítja a díj mértékét, a bevallás és a díjfizetés határidejét.

A díj a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele lesz és az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátását fedezi. A díjat bevallani és befizetni is a NÉBIH-hez kell.

Az évente fizetendő felügyeleti díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenység finanszírozásában, amelyek/akik eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások igénybevevői voltak. A díj bevezetésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv hatósági feladataival együtt járó költségek fedezetének biztosítása, egyúttal megvalósul a pénzügyi terhek arányos megoszlása az élelmiszerlánc szereplői között.

A felügyeleti díjfizetési és bevallási kötelezettség alá tartozik minden olyan élelmiszer- és takarmányipari vállalkozás, illetve élelmiszerlánc-szereplő, amelynek tevékenységére kiterjed az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrző munkája.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2012 januárjától bevezette a felügyeleti díjat. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat május 31-ig kell bevallani kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően a NÉBIH portálján. A díjat banki átutalással két részletben, egyenlő összegben július 31-éig, illetve január 31-éig kell a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített számlájára ezer forintra kerekítve megfizetni.

A NÉBIH honlapján elérhető bevallási űrlapon a bevallóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy mint élelmiszert kizárólag véső fogyasztók számára értékesítők jogosultak-e az egyszerűsített, átalányjellegű bevallásra és nyilvántartásra. A bevallási nyilatkozaton az elmúlt év élelmiszerlánc felügyelet alá eső tevékenységeinek nettó árbevételét, illetve magánszemélyek esetén jövedelmét, továbbá a jelenleg végzett tevékenység(eke)et, illetve a tevékenység végzésének jellemző helyét (megye) kell megadni.

Az élelmiszerlánc felügyeleti terv bevallásával kapcsolatban további részletek olvashatóak a NÉBIH honlapján. Kérdéseiket a felugyeletidij@nebih.gov.hu e-mail címre továbbíthatják, vagy a 06-1/336-9024-es telefonszámon tehetik fel.

 

Érdekes információként vettem észre, hogy a NÉBIH honalpján 2012. május 2-án közzétették, hogy megjelent a rendelet, majd május 3-ától a következőket lehet olvasni:

2012.05.03. csütörtök

Tisztelt Látogatók!

2012. május 3-án (csütörtök) a délelőtti órákban karbantartási munkálatok miatt a Zöld Szám bejelentő vonalunk és Az Élelmiszerlánc-felügyeleti díj Ügyfélszolgálatunk telefonos előérhetőségei átmenetileg nem üzemelnek.

Megértésüket ezúton is köszönjük.

Üdvözlettel:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal”

(http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/telefon_karbantartas.html)

 

Nem irigylem a Hivatalt, de erről az ellentmondásos helyzetről nem ő tehet… Ő szintén a végrehajtás egy „lánc”-szeme.

Azok pedig, akiket a díj bevallása és megfizetése érint, szintén nem irigylem… Hiszen elég elcsépelt mondás, de „a jog nem tudása nem mentesít” elv valószínűleg itt is érvényesül… Ugyan ismételten született egy jogszabály, majdnem az utolsó (utáni) pillanatban, mégis azokra vár(hat) szankció, akikre a jogszabály kötelezettségeket ró és esetleg önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni az előírt határidőben….

Szerző: Illés Angéla  2012.05.07. 22:15 Szólj hozzá!

Címkék: élelmiszer lánc felügyeleti díj élelmiszer lánc

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr144495046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása