Ugyan a közalkalmazottak / köztisztviselők lakásvásárlásához kapcsolódó állami kezességvállalás lehetősége már megszűnt, viszont talán érdemes róla írni, hisz a korábbi kezességvállalásoknak napjainkban még kihatása lehet.

A hitel lényege volt, hogy a jogszabályban rögzített igénylők esetén az állam készfizető kezességet vállal, ennek köszönhetően a köztisztviselők adásvétele a vételár 100 %-áig, a közalkalmazottak lakásvásárlása pedig az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100 %-áig megfinanszírozható volt. Az állami kezességvállalásnak díja volt, mértéke a kezességgel biztosított összeg 2%-a, amelyet az ügyfél akkor volt köteles megfizetni, ha nem a jogszabályban meghatározott módon szűnik meg az állami jogviszonya.

A 110/2006. (V. 5.) Korm. rendelet rendelkezik az állam által vállalt kezesség előkészítésének és a kezesség beváltásának eljárási rendjéről.

Amennyiben a kölcsön fennállása alatt a köztisztviselő munkaviszonya megszűnik, ez egyben az állami kezességvállalás megszűnését is jelenti. Az állam készfizető kezessége kizárólag abban az esetben válik esedékessé, ha az adós nemfizetése miatt a pénzintézet a hitelt felmondja, vagy a végső lejártakor az adós nem fizeti vissza a kölcsönt.

Amennyiben az adós a hitelt nem törleszti, helyette az állam fizeti ki a hitelintézetnek a tartozást, azt követően az APEH adók módjára hajtja be a tartozást az adóson (tehát az ingatlanra terhelhetik, amely a Földhivatali tulajdoni lapon is megjelenik).

Az érvényesített kezességekről az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a Magyar Államkincstárt félévente tájékoztatja.

Szerző: Illés Angéla  2012.04.15. 20:13 Szólj hozzá!

Címkék: köztisztviselői hitel állami kezességvállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr554448202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása