Új ajándékozási illetékmentességek az elengedett követelések körében

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 2013-ig hatályos szabályozása szerint abban az esetben, ha a tag / részvényes lemond a megállapított, jóváhagyott osztalékból származó, a társasággal szemben fennálló követeléséről, a társaság ajándékozási illeték fizetésére köteles. A módosítás 2014-től mentességet biztosít az ilyen vagyonszerzésre.

Az ajándékozási illetékmentes ügyletek közé tartozik még új szabályként a csődegyezség, illetve a felszámolási eljárás során megvalósuló követelés elengedés, feltéve, ha nem a tag a követelés jogosultja.

Mindkét esetben a vagyonszerzést 30 napon belül be kell jelenteni az állami adóhatósághoz.

Fontos szabály még, hogy a végelszámolások során a tagi kölcsön követelések elengedése továbbra is illetékfizetési kötelezettség keletkezhet (kivéve, ha mindkét fél gazdálkodó szervezet, utóbbi esetre külön mentesség vonatkozik).

Házastársak közötti vagyonmozgások

A 2013. December 31-ig hatályos szabályok értelmében házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni a közös vagyon értékének figyelembe vételével megállapított értékkülönbözet után. Illeték kiszabásának azonban nincs helye, ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és ez az értékkülönbözetet kiegyenlíti.

A törvény módosítás 2014-től hatályon kívül helyezi a vagyonközösség megszüntetésére vonatkozó részletszabályokat. Ezzel egyidejűleg az Itv. Több illetékmentességet vezet be a házastársak közötti vagyonmozgások keretében.

A házastársi vagyonközösség megszüntetése illetékmentes (az ingyenes és a visszterhes ügyletek egyaránt).

A házasság fennállása alatt is mentes a házastársak egymás közötti vagyonátruházásából származó ingyenes, illetve visszterhes ügylet.

Lényeges azonban, hogy a fenti ügyletek közül egyedül a fennálló házasság alatt megvalósult ajándékozást nem kell bejelenteni az adóhatósághoz, más esetben 30 napon belül eleget kell tenni ennek a kötelezettségnek.

Fontos még kiemelni, hogy az élettársak közös tulajdonának megszüntetésére vonatkozó szabályok hatályon kívül kerültek. Az új mentességek az élettársi kapcsolatra nem alkalmazhatóak, így esetükben 2014-től bármely vagyonátruházás az általános szabályok szerint esik illetékkötelezettség alá.

Szerző: Illés Angéla  2014.02.14. 19:40 Szólj hozzá!

Címkék: illeték

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr535814797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása