A következő tanévtől módosítana a Kormány az érettségi vizsga néhány feltételén.

Tervezett pontozási rendszer

A ketteshez a 2013/2014-es tanévtől nem 20, hanem 25% kell majd, közép- és emelt szinten egyaránt – áll a kormány.hu-n közzétett előterjesztésben, amelyet május 3-ig lehetett véleményezni.

Középszintű érettségi:

80–100% elérése esetén jeles (5),

60–79% elérése esetén jó (4),

40–59% elérése esetén közepes (3),

25–39% elérése esetén elégséges (2),

0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi:

60–100% elérése esetén jeles (5),

47–59% elérése esetén jó (4),

33–46% elérése esetén közepes (3),

25–32% elérése esetén elégséges (2),

0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Kevesebb idegen nyelv közül lehet választani

A javaslat szerint a jelenlegi huszonnégy idegen nyelv helyett hat világnyelvből, egy klasszikus nyelvből és a nemzetiségek által használt nyelvek közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből lehet idegen nyelvi érettségi vizsgát tenni.

Ebben a vizsgaidőszakban az angol és a német mellett a beás, a bolgár, az eszperantó, a finn, a francia, a héber, a holland, a horvát, a japán, a kínai, a latin, a lengyel, a lovári, az olasz, az orosz, a portugál, a román, a spanyol, a szerb, a szlovák, az ukrán és az újgörög közül választhattak a diákok.

Pszichológiából is lehet érettségizni

Először a 2014/2015-ös tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakában – a pszichológia választható közismereti vizsgatárgyként szerepel majd a szabályzatban. 2014 májusától utazás és turizmusból viszont csak a kötelezően választott vizsgatárgyon felül, hatodik tárgyként lehet érettségizni.

Törlik a választható vizsgatárgyak közül az ábrázoló művészeti geometriát, a magyar népzene alapjait, a hangtani és akusztikai alapismereteket, a hangkultúrát, valamint több művészeti tantárgyat.

Az előterjesztés a 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától módosítani kíván az előrehozott érettségi vizsga fogalmán, mely szerint előrehozott érettségi vizsga letételére csupán – további tényezők együttes figyelembevételével – élő idegen nyelvből, latin nyelvből, informatikából kerülhet sor.

 

Az előterjesztés szövege elérhető az alábbi linken:

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-erettsegi-vizsga-vizsgaszabalyzatanak-kiadasarol-szolo-100-1997-vi-13-korm-rendelet-modositasarol-szolo-eloterjesztes

Szerző: Illés Angéla  2012.05.07. 18:52 Szólj hozzá!

Címkék: érettségi érettségi vizsga

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr874494653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása