A kormány hivatalosan is bejelentette, hogy bevezeti a sárgacsekk-adónak hívott pénzügyi tranzakciós adót és hogy a jövőben telefonadót vet ki. Az elképzelések A következő lépés - Széll Kálmán-terv 2.0 című dokumentumban jelentek meg. 

A dokumentum letölthető a Kormány oldaláról:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/elkeszult-a-szell-kalman-terv-2-0

Közvetlen hozzáférés a dokumentumhoz:

http://www.kormany.hu/download/3/e8/80000/1-A_k%C3%B6vetkez%C5%91_l%C3%A9p%C3%A9s%20%28SzKT%2020%29.pdf

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány öt új adóintézkedésre építi a jövőt, ami az eddigi filozófiája szerint azt jelenti, hogy a munkára rakodó adókat és járulékokat csökkenti, de ezt a fogyasztást terhelő adók megemelésével ellensúlyozza.

Eszerint bevezetik a 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós adót, amelyet a vállalatoknak és a lakosságnak kell megfizetnie. Adót kell fizetni a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a sárga csekkek után is.

A dokumentumban nem szerepel a netadó, azonban már 2012-től bevezetnék a mobiladót, ami azt jelenti, hogy minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forintot kellene fizetni.

Az eredeti terveknek megfelelően 2012-ben kivezetik az energiaszektorra 2010-ben kivetett ágazati különadót, ugyanakkor duplájára, 16 százalékra emelik az energiaellátók 2009-ben bevezetett jövedelemadóját.

A kormány 2014-ben kivezeti a bankadót, a biztosítókra azonban újabb adót vet ki. A kormány a dokumentumban úgy fogalmaz ugyan, hogy ez a biztosítási szektort érinti leginkább, ám végső soron a lakosság fizeti meg. A baleseti adó mintájára – ami a kormány idén vezetett be, és lényege, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást adóztatják meg – újabb termékekre vet ki fizetési kötelezettséget. Így 10 %-os adót kell fizetni a vagyon- és balesetbiztosítások után, a Casco esetében ez a mérték 15 %-os, a kötelezőnél pedig meghagyja a 30 %-ot.

A kormány a fordított adózás bevezetését tervezi a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény szektorban.

Megszüntetik ugyanakkor a magányszemélyek sokat vitatott 98 %-os különadóját – amit a Fidesz vezetett be, és a 2 millió forint feletti bérekre vetették ki, s mindeddig annak ellenére is életben tartották, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította. Ezzel kapcsolatban részlet a dokumentációból:

„Az adórendszer egyszerűsítése végett indokolt az adók számát ismét csökkenteni olyan közterhekkel, melyek nem hoznak jelentős bevételt, ugyanakkor szignifikáns adminisztrációs terhet jelentenek. A korábban leírt intézkedések közül az adónemek számát csökkenti a szektorális különadó megszűnése.

Ugyancsak csökken az adónemek száma azáltal, hogy a tűzvédelmi hozzájárulás és a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba. A fentiek mellett megszüntetjük

·         a gyógyszertár szolidaritási díjat;

·         a magánszemélyek 98%-os különadóját és

·         a katasztrófavédelmi hozzájárulást,

melyek összességében mintegy 2 milliárd forint kiesést jelentenek.”

(részleges források: http://hvg.hu/gazdasag/20120423_szell_kallman_terv2_0_ujadok

http://www.kormany.hu/download/3/e8/80000/1-A_k%C3%B6vetkez%C5%91_l%C3%A9p%C3%A9s%20%28SzKT%2020%29.pdf)

 

Mivel netadót a fent említett dokumentum nem tartalmaz, sokan talán előnyben fogják a telefonálás helyett azon internet alapú kommunikációs programok használatát részesíteni, amelyek (amellett, hogy ingyenes videóval egybekötött beszélgetési lehetőséget is biztosít) lehetőséget adnak arra, hogy a mobil és vezetékes telefon percdíjainál kedvezőbb díjért hívhassunk akár mobil és vezetékes telefonokat is… Már régóta használható olyan számítógépre letölthető program, amely a következőkre alkalmas:

·         felhasználók közötti beszélgetés,

·         azonnali üzenetek váltása,

·         azonnali üzenet váltása akár 100 felhasználó között egyszerre

·         konferencia beszélgetés legfeljebb 5 felhasználó között,

·         fájlküldési lehetőség,

·         videokonferencia (a program újabb verziói esetén)

·         kredit vásárlás után vezetékes és mobiltelefon hívása (a jelenlegi mobil és vezetékes tarifáknál kedvezőbb díjért).

Elgondolkodtató…

Szerző: Illés Angéla  2012.04.23. 19:03 Szólj hozzá!

Címkék: különadó tranzakciós adó mobiladó energiaszektor jövedelemadója biztosítási adó fordított adó

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr404469003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása