Frorrás (angol nyelven): https://environment.ec.europa.eu/strategy/forest-strategy_hu

Az erdők elengedhetetlenek egészségünkhöz és jólétünkhöz, valamint bolygónk egészségéhez. Biológiai sokféleségben gazdagok, és rendkívül fontosak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőgazdálkodási stratégia az európai zöld megállapodás egyik kiemelt kezdeményezése, és a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégiára épül. A stratégia hozzá fog járulni a biológiai sokféleséggel kapcsolatos uniós célkitűzések eléréséhez, valamint az üvegházhatású gáz-kibocsátás 2030-ig legalább 55%-kal történő csökkentésére és a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésére vonatkozó cél eléréséhez. Elismeri az erdők központi és multifunkcionális szerepét, valamint az erdészek és a teljes erdőalapú értéklánc hozzájárulását a fenntartható és klímasemleges gazdaság 2050-ig történő megvalósításához, valamint az élénk és virágzó vidéki területek megőrzéséhez.

A stratégiát két munkadokumentum támogatja: az érdekelt felekkel folytatott konzultációról és a tényekről szóló bizottsági szolgálati munkadokumentum, valamint a 2030-ra vonatkozó 3 milliárd eurós faültetési vállalásról szóló bizottsági szolgálati munkadokumentum. 

A stratégia jövőképet és konkrét intézkedéseket határoz meg az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítása, valamint védelmük, helyreállításuk és ellenálló képességük megerősítése érdekében. Célja, hogy az európai erdőket hozzáigazítsa az új feltételekhez, az időjárási szélsőségekhez és az éghajlatváltozás okozta nagyfokú bizonytalansághoz. Ez előfeltétele annak, hogy az erdők továbbra is betölthessék társadalmi-gazdasági funkciójukat, és virágzó népességgel rendelkező, élénk vidéki területeket biztosítsanak.

 

Az új uniós erdőgazdálkodási stratégia támogatni fogja az erdők társadalmi-gazdasági funkcióit a vidéki területek virágzása és az erdőalapú biogazdaság fenntarthatósági határokon belüli fellendítése szempontjából. Emellett védeni, helyreállítani és bővíteni fogja az uniós erdőket az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása, valamint az ellenállóképes és multifunkcionális erdei ökoszisztémák biztosítása érdekében a következők révén:

  • a fenntartható erdei biogazdaság előmozdítása a hosszú élettartamú fatermékek esetében
  • a faalapú bioenergia-források fenntartható felhasználásának biztosítása
  • a nem faalapú erdőalapú biogazdaság, többek között az ökoturizmus előmozdítása
  • a készségek fejlesztése és az emberek szerepvállalásának növelése a fenntartható erdőalapú biogazdaság érdekében
  • az EU utolsó megmaradt természetes és őshonos erdeinek védelme
  • az erdők helyreállításának és a fenntartható erdőgazdálkodás megerősítésének biztosítása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az erdők ellenálló képessége érdekében
  • a biológiai sokféleséggel rendelkező erdők újratelepítése és erdősítése, többek között további 3 milliárd fa 2030-ig történő ültetése révén
  • pénzügyi ösztönzők nyújtása az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók számára az uniós erdők mennyiségének és minőségének javítása érdekében

A stratégia a következőkre is összpontosít:

  • stratégiai erdőmegfigyelés, jelentéstétel és adatgyűjtés
  • határozott kutatási és innovációs menetrend kidolgozása az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítése érdekében
  • inkluzív és koherens uniós erdészeti irányítási keret végrehajtása
  • a meglévő uniós vívmányok végrehajtásának és érvényesítésének fokozása

 

Az új uniós erdőgazdálkodási stratégiához kapcsolódó legfontosabb dátumok

  1. december 11.: Az európai zöld megállapodás közzététele
  2. május 20.: A 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia közzététele ( a stratégia magyar nyelven a következő linkről letölthető: https://commission.europa.eu/document/cf3294e1-8358-4c93-8de4-3e1503b95201_hu )
  3. július 14.: A 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőgazdálkodási stratégia közzététele
  4. március

A Bizottság két iránymutatást tesz közzé az erdőkre vonatkozóan

Szerző: Illés Angéla  2023.05.23. 13:10 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr3718130726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása