Az egyéni és társas vállalkozók (különösen a vezető tisztségviselők) jogállását érintően jelentős változások történtek az elmúlt időszakban.

Az egyik jelentős változás, hogy a nyugdíjkorhatárt be nem töltött, 2011. december 31-ig öregségi és rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasnak minősülők jogállása megváltozott. Ők 2012. január 1-től már saját jogú nyugdíjasnak tekinthetőek (ez a szabály a 40 év jogosultsági idővel nyugdíjjogosultságot szerzett nőkre nem vonatkozik).

Ezzel párhuzamosan a kiegészítő tevékenység fogalmát meghatározó a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 4.§ e) pontja változatlan maradt, amelyből az következik, hogy az ebbe a körbe tartozó egyéni és társas vállalkozók 2012-től már nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatóknak.

Emellett kiegészült a Tbj. 4.§ d) pontja a következő rendelkezéssel:

„A betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül.”

(Az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül: a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).”

Ezen változások miatt:

·         azok a vállalkozók, akik korábban csak egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettek, 2012-től biztosított vállalkozóként szociális hozzájárulási adó) fizetésére kötelezettek;

·         azok a vezető tisztségviselők, akik korábban 0 vagy a minimálbér 30%-át el nem érő tiszteletdíja miatt mentes volt a járulékfizetés alól, járulékfizetési kötelezetté vált 2012-től.

A biztosított társas vállalkozó a 10% nyugdíjjárulékot, valamint a 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot a társas vállalkozástól személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese (továbbiakban: járulékfizetési alsó határ (Tbj. 27. § (2) bek.).

Amennyiben a gazdasági társaság tagja kizárólag ügyvezetést végez megbízásos jogviszonyban, a vezető tisztségviselő társas vállalkozónak minősül, és a személyes közreműködés díjazásának az ügyvezetés díjazását kell tekinteni.

A Tbj. a társas vállalkozó tekintetében írja elő többek között, hogy amennyiben a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, abban az esetben a járulékfizetés alapja a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, 2012. január 1-jétől havi 108.000 forint (ha a minimálbér, illetve a garantált bérminimum nem határozható meg).

Azon tag tekintetében, aki a vezető tisztségviselői feladata tekintetében társas vállalkozóvá válik, így a főtevékenysége is a vezető tisztségviselés, kötelezően nem lehet előírni a legalább a garantált bérminimum utáni járulékfizetést.

Esetükben a nyugdíjjárulékot legalább a 93.000 forint minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese, vagyis 139.500 forint után kell megfizetni.

Természetesen a társaság rendelkezhet arról, hogy a vezető tisztség ellátásának ellentételezése a minimálbérnél illetve a garantált bérminimumnál magasabb összegben történjen, például az ügyvezető személyes közreműködés díjazását magasabb összegben határozza meg, amely összeg lesz a járulékfizetés alapja.

(részleges forrás: http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/ado/jarulek/tajekoztato_tarsas_vallalkozasnak_minosulo.html )

 

Összefoglalva:

Vezető tisztségviselő jogviszonyai

Járulékfizetés

Megjegyzés

 

 

Vezető tisztségviselő nem tag

megbízási jogviszony

 

Alapja a megbízási díj

Nem kell változtatni

többes jogviszony

 

Alapja a munkabér vagy megbízási díj

Valahol kell lennie 36 órát meghaladó jogviszonynak

munkaviszony

 

Alapja a munkabér

Nem kell változtatni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezető tisztségviselő tag / csak ügyvezetés

Megbízási jogviszony

EZ A LEHETŐSÉG MEGSZŰNIK

Megbízási jogviszony máshol heti 36 órát elérő munkaviszonnyal

 

EZ A LEHETŐSÉG MEGSZŰNIK

Társas vállalkozó

 

emelt járulékalap után

jobban megéri a munkaviszony

Társas vállalkozó máshol heti 36 órát elérő munkaviszonnyal

 

ebben a jogviszonyban nem kell

nem kell változtatni

Több cégben ügyvezető

 

csak egy jogviszonyban kell, alapja vagy az emelt járulékalap, vagy munkaviszony esetén a bér

legyen valahol heti 36 órát elérő jogviszonya (legjobb a munkaviszony)

 

(egyszemélyes kft tagja, kkt és bt üzletvezetésre egyedül jogosult tagja nem lehet, hacsak a társasági szerződés másként nem rendelkezik)

alapja a munkabér

nem kell változtatni

Vezető tisztségviselő tag / ügyvezetés és egyéb feladatok is

Egyéb feladatokat munkaviszonyban vagy megbízásban végzi → ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonynak minősül

 

emelt járulékalap után

jobban megéri a munkaviszony

Egyéb feladatokat társas vállalkozóként végzi → ügyvezetés nem minősül társas vállalkozó jogviszonynak (vezető tisztségviselő)

csak a garantált bérminimum 30%-át elérő díjazás esetén biztosított

alapja a járulékalap

nem kell változtatni

 

 

Tagi jogviszony 2012

alap

mérték

minimálbér

járulékok

Szociális hj adó (SZHA tv. 457.§)

112,5%

27,0%

108 000

32 805

EBA és MEP (Tbj. 27.§)

150,0%

8,5%

108 000

13 770

Nyugdíjjárulék (Tbj. 27.§)

100,0%

Szerző: Illés Angéla  2012.03.07. 19:02 Szólj hozzá!

Címkék: vezető tisztségviselő vezető tisztségviselő jogállása

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr394296030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása