A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénynek (Földforgalmi törvény) 2023. május 1-től hatályba lépett módosítását követően a földeknek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg az erdőnek nem minősülő föld esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10%-ot meghaladó mértékben.

Az új szabályozás értelmében 2023. május 1-től a „túlárazás” megállapításakor nem a földnek az indexállással meghatározott 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képessége lesz az irányadó, hanem a szerződéskötést megelőző naptári évben  kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi érték.

A helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó adatok elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A keresőbe a települést és a művelési ágat szükséges megadni, ami ezt követően az adott település vonatkozásában mind hektárra, mind pedig aranykoronára lebontva megmutatja a helyben szokásos forgalmi értéket.

 A keresőfelület a NAK honlapján a „Termőföld átlagár” fülön vagy az alábbi linken érhető el:

 https://www.nak.hu/tta

Szerző: Illés Angéla  2023.05.17. 15:44 Szólj hozzá!

Címkék: termőföld Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr3318126154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása