Új cég bejegyzési illetéke (egyszerűsített eljárásban) Kft alapítás és Zrt alapítás esetén 50.000 Ft, bt alapítás esetén 25.000 Ft, egyéni cég esetén 15.000 Ft. A változásbejegyzés illetéke nem változik. (Itv. 45. § (3) bek.)

 

A cégnévnek egyértelműen különböznie kell a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és köznyelvben használt elnevezésétől (2006. évi V. törvény, azaz Ctv. 3.§ (5) bek.)

 

Nem lehet többségi tag az, akinek 5 éven belül megszüntetési eljárás keretében törölték korábbi cégét, melyben ügyvezető vagy többségi tulajdonos volt. (Gt. 5. § (10) bek.)

 

Nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője, akivel szemben a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban pénzbírságot szabott ki, és jogerős bírósági határozat szerinti fizetési kötelezettségét nem teljesítette. (Gt. 23. § (5) bek.)

 

A jövőben a cégjegyzék tartalmazza az ügyvezetők és a tagok születési adatait is, valamint adóazonosító jelét (Ctv. 24. § (1) bek.)

 

Ha a külföldi tag vagy ügyvezető Magyarországon nem rendelkezik lakóhellyel, kézbesítési meghatalmazottat kell megjelölnie. (Ctv. 31. §)

 

A cégjegyzékbe bejegyzett tag részesedésének átruházása esetén, ha a cégnek 15 millió forintnál magasabb összegű adótartozása van, a cégbíróság hiánypótlási eljárás keretében felhívja a céget a részesedés átruházás napjával mint fordulónappal elkészített, könyvvizsgáló által hitelesített vagyonmérleg benyújtására. (Ctv. 61/B. § (1) bek.)

 

Egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzés esetén is minden (Ctv. 3. sz. melléklet szerinti) mellékletet  be kell csatolni.

 

A társasági szerződésben a főtevékenységet és valamennyi tevékenységet meg kell határozni, tehát a jövőben nem lesz elegendő a főtevékenység feltüntetése (a tevékenységeket TEÁOR kóddal kell megjelölni).

A tevékenységi kör módosítása viszont nem igényli a társasági szerződés módosítását; a NAV-hoz történt bejelentés után a módosításokat a NAV elektronikusan közli a cégbírósággal, amely hivatalból, automatikusan rögzíti azokat a cégjegyzékben, hasonlóan a bankszámlához (Ctv. 24.§, 131.§).

 

Ha a cégnek van telephelye és fióktelepe, akkor azt a cégjegyzékben fel kell tüntetni (Ctv. 7.§ (2) bek.). Telephely a továbbiakban is csak a székhelytől eltérő földrajzi cím lehet.

 

A székhely, telephely, fióktelep használatának igazolását be kell adni a kérelem mellékleteként, ez történhet az ügyvédnél meglévő korábbi okirattal is.  Az igazolásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a székhely, telephely, fióktelep használat jogosultságát megfelelően alátámassza (pl. tulajdoni lap, bérleti szerződés, használatra feljogosító nyilatkozat) (Ctv. 7. §).

Ezen igazolást a már bejegyzett cégeknek is teljesítenie kell (amennyiben eddig nem tette meg – hisz nem volt kötelező).

 

A cég székhelyeként nem jegyezhető be a cégjegyzékbe az ügyvéd (ügyvédi iroda) székhelye sem bejegyzési, sem székhelyet érintő változásbejegyzési eljárásban! (A Ctv. 7/A.§ hatályon kívül helyezése jelenti azt, hogy az ún. „ügyvédi székhelyszolgáltatás” megszűnt.)

A 2012. január 1. előtt ügyvédi székhelyszolgáltatással rendelkező cégek vonatkozásában ezen megbízások érvényesek azok megszűnéséig.

 

A Ctv. 20.§ (3) bek. alapján fontos kiemelni, hogy a kft és az rt esetén a Cégbíróság a Cégközlönyben közzéteszi a létesítő okiratot, és ennek módosítását is abban az esetben is, ha ez szerződésmintával készült.

 

A jogszabály módosítás hatálybalépése után a cégjegyzékben rögzítésre kerülő új adatokat és okiratokat a cég adataiban bekövetkezett első változáskor, de legkésőbb 2013. február 1-ig kell bejelenteni, illetve benyújtani elektronikusan (Ctv. 129. §).

 

A bejelentési kötelezettségek késedelmes teljesítése esetén, ideértve a törvénymódosítások nyomán keletkezett bejelentéseket (pl. adóazonosító jel, székhelyigazolás) is, a cégbíróság minden esetben ki kell, hogy szabja az 50.000 Ft-tól 900.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot, tekintettel arra, hogy a jogszabályszöveg nem ad a bírságolás tekintetében mérlegelési lehetőséget a cégbíróknak. Ugyanez vonatkozik a jogi képviselővel szemben kiszabásra kerülő pénzbírságra is, abban az esetben, ha egyszerűsített eljárás esetén az okirat nem felel meg a jogszabályok rendelkezéseinek (Ctv. 34. §).

 

Megszűnik az illeték és a közzétételi díj teljesítés ügyvéd általi igazolásának lehetősége (Ctv. 37. § (5) bek.), a befizetés államkincstári igazolását a kérelemhez csatolni kell.

 

Illeték és közzétételi költségtérítés nélkül lehet az alábbi változásokat bejelenteni a Cégbíróságnak (Ctv. 129.§ (4) bek.):

·         székhely-, telephely-, fióktelep – használat jogcíme;

·         kézbesítési megbízott bejelentése;

·         tagok és vezető tisztségviselők azonosító adatainak bejelentése.

 

Megszűnt az egyszerűsített változásbejegyzési eljárás 1 munkaórás változásbejegyzési eljárása (Ctv. 50.§ (2) bek. módosítása, valamint a Ctv. 52.§ hatályon kívül helyezése), így egységesen a 15 munkanapos ügyintézési határidő az érvényes (Ctv. 46.§).

Ennek megfelelően továbbra is van lehetőség egyszerűsített cégbejegyzésre, de a bejegyzést követően a létesítő okirat vagy a cégjegyzéki adatok módosítása során már az általános cégeljárás az érvényes (beleértve a 15 munkanapos ügyintézési határidőt).

 

Változás, hogy illetékesség miatti ügy-áttételről szóló végzés ellen már nincs lehetőség fellebbezésnek (Ctv. 54.§ (1) bek.)

 

Ha a cég a számviteli törvény szerinti beszámolóját nem helyezi letétbe, a Cégbíróság az állami adóhatóság elektronikus értesítésére, hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárásban vizsgálja meg a mulasztást. Ha a cég mulasztása megállapítható, legkésőbb 20 napon belül meghozott határozatával a céget megszűntnek nyilvánítja, és a céget az Itv. 65.§ (1) bekezdése alapján 50.000 Ft illeték megfizetésére kötelezi.

A cég legfeljebb ezen végzés jogerőre emelkedésének napjáig pótolhatja mulasztását, és ezen napig kell erről értesítenie a Cégbíróságot. A határidő jogvesztő és igazolási kérelem kizárt!

Abban az esetben, ha a Cégbíróság a céget jogerős határozatával megszűntnek nyilvánítja, erre figyelemmel a kényszertörlési eljárás megindítását is elrendeli (Ctv. 116.§ (1) bek. a) pont). Ezen végzés ellen fellebbezésnek és felülvizsgálatnak nincs helye (Ctv. 117.§ (1) bek.).

 

Új eljárásként bevezetésre került a kényszertörlési eljárás, valamint módosultak a végelszámolást érintő rendelkezések, ezekre külön bejegyzésben térnék ki.

 

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény fontosabb változásaira vonatkozóan szintén külön bejegyzést írok.

Szerző: Illés Angéla  2012.03.06. 19:38 Szólj hozzá!

Címkék: cégtörvény módosításai

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr304293747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása