A nem is olyan távoli múltban több pályázati felhívás jelent meg, melyek alapján mikro- és kisvállalkozások fejlesztéshez kapcsolódó támogatásokra lehetett pályázni.

 

Valamennyi pályázati felhívásban az alábbi rendelkezések gondolkodásra késztettek:

 

„Csekély összegű támogatás nyújtható valamennyi ágazat vállalkozásai számára az alábbi kivételekkel:

a)       halászati és akvakultúra ágazat vállalkozásai;

b)       a Szerződés I. mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek elsődleges termeléséhez kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozások;

c)       a Szerződés I. mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy marketingjével kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások, amennyiben:

ca)   a támogatás összege a piacon beszerzett vagy forgalmazott ilyen termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre,

cb)   vagy az elsődleges termelőknek való teljes vagy részleges továbbítástól függ;

d)       a szénipar vállalkozásai;

e)       szállítóeszköz megvásárlására a közúti szállítási ágazatban tevékenykedő vállalkozások esetében;…”

 

Csekély összegű (de minimis) támogatás: a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatálya alá tartozó támogatás.

 

Az eredeti rendeletben valóban ezen vállalkozások szerepeltek a csekély összegű támogatásban részesíthető vállalkozások kivételeként.

 

Számomra kérdésként az merült fel, hogy miért került kizárásra azon vállalkozások köre, akiknek nem a fő tevékenysége a fentiekben felsorolt tevékenység?

 

A korábbi gyakorlat az volt, hogy a vállalkozás alapító okiratában felsorolásra került mindazon tevékenység, melyet elképzelhető, hogy a „jövőben” végezni fog, hisz a korábbi gazdasági társaságokról szóló törvény alapján a tevékenység folytatásának ez feltétele volt.

Sok ilyen vállalkozás a tevékenységeit azóta is „benne felejtette” az alapító okiratában attól függetlenül, hogy jelenleg sok tevékenység tekintetében ez nem kötelező.

 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7.§ (12) bekezdése szerint: „Az (1) bekezdés zs) pontja szerinti összeg nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál. Ennek az összegnek a 19. § (1) bekezdése szerinti adókulccsal számított értéke az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában, ha a beruházás elsődleges mezőgazdasági termelést szolgál, az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra történő alkalmazásáról szóló 1857/2006/EK rendelet 4. cikkében foglalt támogatásként vehető igénybe, minden más esetben az adózó választása szerint

a)      az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, vagy

b)      a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásnak tekintendő.”

 

Mindezen rendelkezések alapján véleményem szerint nem magát a vállalkozást kellene a pályázati eljárás során, hanem feltételként kellene szabni azt, hogy amennyiben a fenti tevékenységek nem tartoznak a vállalkozások fő tevékenységei közé, abban az esetben a vállalkozások akkor részesíthetőek de minimis támogatásban, ha nem ezen tevékenységekhez kívánják a támogatást igénybe venni.

 

Korábban volt hasonló célú pályázati felhívás, mely szerint nem kaphat támogatást olyan kis és középvállalkozás:

„…amely a jóváhagyott, utolsó éves (teljes üzleti év) beszámoló vagy SZJA/EVA bevallás alapján meghatározott nettó árbevételének vagy bevételének több mint 50%-át mezőgazdasági tevékenység (2008-as TEÁOR szám: 01.11-03.22; 2003-as TEÁOR szám: 01.11-05.02) teszi ki;…”

 

Amennyiben a Rendelet szabályaival ez nem összeegyeztethető, a tevékenység „elhagyásával” törlésével a csekély összegű támogatás nyújtásához kapcsolódó feltétel igen könnyen teljesíthető.

 

Szerző: Illés Angéla  2012.03.04. 18:14 Szólj hozzá!

Címkék: de minimis mezőgazdasági tevékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr614288611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása