Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényt (Civil törvény) 2011. december 5-én fogadta el az Országgyűlés.

A jogszabályt az Országgyűlés éppen az önkéntesség nemzetközi napján fogadta el.

Az elfogadott törvény néhány eleme:

·         az egységes, közhiteles civil adatbázis létrehozása;

·         a civil társaság szervezeti formájának bevezetése;

·         a közhasznúság egyfokozatúvá tétele objektív szempontrendszer mellett;

·         a gazdálkodó tevékenység és a vállalkozási tevékenység megkülönböztetése;

·         a végelszámolás, csőd- és felszámolási eljárások civil szervezetekre is történő alkalmazása.

A törvény létrehozza a Nemzeti Együttműködési Alapot, amely költségvetési támogatást biztosít majd a civil szervezetek számára működésükhöz és szakmai programjaik megvalósítására.

A törvény egyes korábbi adómentességek, kedvezmények (helyi adó- és illetékmentesség, társasági adó fizetése alóli mentesség a teljes bevétel 15 %-ig) mellett kiterjeszti a közhasznú szervezetek teljes körére az adományok társasági adókedvezményét (az adomány költségként történő elszámolásán túl az adomány 20 %-ával csökkentheti adóalapját az adományozó cég, amely arány további 20 %-kal növekszik tartós adományozás esetén).

 

A jogszabály szövege az alábbi linken megtekinthető (Complex Hatályos Jogszabály Gyűjteménye oldalán):

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100175.TV

 

A Civil törvény hatályba lépésével felmerülhet a kérdés, hogy az adott civil szervezet a későbbiekben, az új szabályozás alapján megszerezheti-e a közhasznú minősítést, vagy, hogy szervezetük, amely a korábbi szabályok szerint közhasznú volt, megtarthatja-e jogállását? Ezért a szervezetek számára egy kalkulátort jelentetett meg a Kormány, amellyel a közhasznú státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket bárki saját szervezetére nézve leellenőrizheti néhány adat beírásával. Az online felületen futó rendszer a jelenlegi törvény alapján ellenőrzi és ismerteti az eredményt, amely szerint közhasznú minősítést szerezhet egy adott szervezet.

http://kozhasznusag.kormany.hu/kozhasznusagi-kalkulator

 

 

 

 

Szerző: Illés Angéla  2012.03.23. 18:56 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület civil törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr704335697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása