Talán azért kezdenék ezen felügyeleti díjjal, mivel megjelent ezen díjat szabályozó törvénymódosítás (2012. január 8-tól hatályos), a végrehajtására vonatkozóan azonban még tisztázandó kérdések váratnak magukra.

 

 

 

 

A 2011. évi CLXVI. törvény egyik része az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény módosítása, amely törvénybe iktatta a felügyeleti díj fizetését.

 

A felügyeleti díj mértéke a felügyeleti díj fizetésére kötelezett az élelmiszerlánci tevékenységből származó, jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított, az előző évi értékesítési nettó árbevételének, vagy a személyi jövedelemadó bevallásra köteles természetes személy előző évi jövedelmének 0,1%-a.

A felügyeleti díj mértéke élelmiszert kizárólag a végső fogyasztó számára értékesítő felügyeleti díj fizetésére kötelezett mikrovállalkozás és kistermelő esetén évi húszezer forint, a kisvállalkozás esetén évi hétszázezer forint.

 

Mentesül a felügyeleti díj bevallási és fizetési kötelezettség alól a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mezőgazdasági kistermelő.

 

A fizetésre kötelezettnek évente egyszer, május 31-ig kell bevallania, a díjfizetés alapjául szolgáló nettó árbevételét, illetve jövedelmét. A fizetésre kötelezett az éves felügyeleti díjat két részletben, egyenlő összegben köteles megfizetni július 31. napjáig, illetve január 31. napjáig.

 

A miniszter felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének részletes szabályait.

 

Jelenleg 2012. márciust írunk, ezért próbáltunk utánajárni, hogyan is néz ki a bevallás, kinek kell pontosan a bevallási és fizetési kötelezettséget teljesíteni.

 

A jogszabály alapján annyit sikerült megértenünk, hogy a fizetési kötelezettséget az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv részére (azaz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felé) kell teljesíteni majd.

 

Információ éhségünket kielégítendő, telefonon megkerestük a „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Szervei”-nél megadott fő telefonszámot, majd sokadik ügyintéző kapcsolásakor sikerült egy olyan hölggyel beszélnünk, aki értette, mit szeretnénk kérdezni és tudni.

Konkrét választ nem kaptunk, viszont közelebb jutottunk a megoldáshoz: „a végrehajtási rendelet még nem jelent meg, konkrét válaszokat annak megjelenését követően tudunk adni”.

 

Hogy mikorra várható a végrehajtási rendelet? … A türelem rózsát terem...

Szerző: Illés Angéla  2012.03.03. 21:13 Szólj hozzá!

Címkék: élelmiszer lánc felügyeleti díj felügyeleti díj élelmiszer lánc

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr154286967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása