A 2011. CLXXV. törvény, az ún. „Civil törvény” jelentősen megváltoztatta a civil szervezetek eddigi gyakorlatát a beszámoló közzétételről. Míg a 2010. évi, az arra jogosult szerv által elfogadott beszámolójukat elegendő volt a számviteli törvényen kívüli más jogszabály által előírt közzétételi kötelezettség esetén a számviteli politikájukban rögzített módon hozzáférhetővé tenni, illetve közhasznú szervezetek esetén a közhasznú jelentésüket a saját honlapjukon közétenni, 2012-től – hasonlóan a cégbíróságon bejegyzett szervezetekhez – egységes módon és helyen kell ezt megtenniük.

Az új beszámolási és könyvvezetési szabályok ugyan csak a 2012-es évtől kötelezőek ezen szervezetek számára, az új letétbe helyezési és közzétételi szabályok már a 2011. évről elkészített beszámolókra is vonatkoznak. Különösen fontos ez azért, mert a Civil törvény 75. § (1) bekezdése értelmében 2012. január 1-je után csak olyan szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely az új szabályok szerint letétbe helyezte a beszámolóját!

A közzétételre már alkalmazandó új szabályok szerint az elfogadott 2011. évi beszámolókat a közhasznúsági jelentéssel, valamint kötelező könyvvizsgálat esetén a független könyvvizsgálói jelentéssel együtt 2012. május 31-ig (az üzleti évet követő 5. hónap utolsó napjáig) kell megküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH). Ha a civil szervezet honlappal is rendelkezik, a közzétételi kötelezettség az azon való elhelyezésre is kiterjed, legalább a közzétételt követő 2. üzleti év adatainak közzététele évéig (a 2011. évi beszámolót 2015. május 31-ig!).

Ha a civil szervezet ezt a közzétételi kötelezettségét elmulasztja, és 1 éven belül nem pótolja, a bíróság törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása céljából értesíteni fogja az ügyészséget, és annak eredményeképpen kényszer-végelszámolási eljárás keretében megszüntetheti a szervezetet.

A 2011. évi, régi szabályok alapján elkészített, elfogadott beszámolót és a közhasznúsági jelentést tehát 2012. május 31-ig kell az OBH-nak megküldeni.

Az OBH-t az új jogszabály a beszámolók fogadására és közzétételére alkalmas informatikai rendszer felállítására kötelezi, ennek hatályát azonban 2012. június 30-ában határozta meg. Így az ezen időpont előtt beküldött beszámolókat kizárólag papír alapon lehet benyújtani, de ettől az időponttól kezdve 2014. május 30-ig majd lehetőség lesz a 2012. évet megelőző 2 év beszámolóját és közhasznúsági jelentését is közzétenni az OBH felé történő elektronikus úton való megküldéssel.

Az OBH az adatok könnyebb feldolgozása érdekében közleményben kérte a civil szervezeteket, hogy a 2012. május 31-ei határidőig az alábbi technikai előírások betartásával nyújtsák be a beszámolójukat és a közhasznúsági jelentésüket: A/4-es nagyságú, 80 g/m2 súlyú papíron (ez az általános fénymásoló papír), egyoldalasan vagy a papír mindkét oldalán folyamatosan kitöltve.

Kérik a szervezeteket továbbá, hogy elsősorban postai úton, tértivevényes levélben juttassák el a dokumentumokat az alábbi címre:

Országos Bírósági Hivatal

Budapest 1363 Pf. 24/1.

A borítékon tüntessék fel: Beszámoló

Az OBH lehetőséget biztosít a beszámolók és közhasznúsági jelentések személyes beadására is, az alábbi helyen és időpontokban:

Országos Bírósági Hivatal – Országos Nyilvántartások Iroda (Budapest, V., Szalay u. 16.)

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 08.15 – 12.00 óra

Szerda: 08.15 – 12.00 óra

Péntek 08.15 – 12.00 óra

A civil szervezet a beszámoló és a közhasznú jelentés OBH felé történő megküldésével mind a letétbe helyezési, mind a közzétételi kötelezettségének eleget tesz a 2011. évre.

Az OBH 60 napon belül az általa üzemeltetett elektronikus névjegyzékben hozzáférhetővé teszi az adatokat, így azok nyilvánossá válnak, ezzel szolgálva a civil szervezetek működésének transzparenciáját, illetve mentesítve a szervezeteket a további adminisztráció alól egy-egy pályázaton való indulás során.

Szerző: Illés Angéla  2012.04.14. 18:32 Szólj hozzá!

Címkék: obh civil törvény civil szervezet beszámolója

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr74430414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása