Kevesebb, mint 50 sertéstelepet érint Magyarországon az a 2008-as uniós direktívában megfogalmazott állatjóléti előírás, amely szerint az anyakocákat tilos elkülönítetten tartani. Ezen uniós rendelkezés 2013. január 1-jétől lesz kötelező az EU valamennyi tagállamában (A Tanács 2008/120/EK irányelve (2008. december 18.) a sertések védelmére vonatkozó minimumkövetelmények megállapításáról - kodifikált változat)

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a tárca információi szerint 45 sertéstelepen kell még javítani az anyakocatartás feltételein. Hangsúlyozta, a tartási körülmények javítását ezeken a telepeken is elvégzik még a jövő év elejéig.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének internetes oldalán megjelenő cikk szerint az Európai Unió tagállamok közül csak három felel meg annak az állatjóléti előírásnak, amely előírásait 2013 január 1-től kell alkalmazni. Ez a sertéstartókra vonatkozik, mely szabály megtiltja az egyedi kocaállások alkalmazását. Csupán Anglia, Svédország és Luxemburg készült el a termelők számára jelentős többletköltséget, a telepek életét felforgató intézkedésre. Az állatokat ugyanis ezen túl csak csoportosan szabad tartani, míg a legmodernebb istállók ma egyedileg tartják a kocákat.

A rendszerváltás előtti körülbelül 10 millió feletti sertés-állomány az utóbbi években 3 millióra apadt. Ez egyszerű gazdasági racionalitás, hiszen a (többek között) a sertés-tartás is ráfizetéses ágazatnak tekinthető.

„Magyarországon a legelterjedtebb tartásmód a csoportos tartás, vagyis – a tojótyúkok ketreceivel ellentétben – itthon nem számíthatunk nagyobb krízisre az EU-előírás miatt. Más kérdés, hogy a kontinens sertéspiacát szinte biztos, hogy megviseli a változtatás: egyrészt annak költségeit a fogyasztókra kell terhelnie a termelőknek, másrészt kieshet néhány százaléknyi telep, mely nem tud megfelelni. Így az élősertés, majd a húsárak is jelentősen drágulhatnak. Annál is inkább, mert most óriási kereslet van az európai disznóért: viszik az oroszok, viszik a kínaiak, de hoznak be például a magyar kereskedők és húsiparosok is. Mindez emeli az árakat, s nálunk egy speciális helyzet alakul ki.

Tehát Magyarországon nem a csoportos tartásra való átállás okoz fejfájást, vagy éppen áremelkedést, hanem a sertéshiány. A KSH legfrissebb jelentése szerint 2011. december 01-én alig haladta meg a 3 milliót az állomány. A feldolgozóknak 3 millió disznóra van szükségük a jelen helyzetben, de mivel a hazai állomány egy része növendék és tenyészállat, ezért legalább egymillió disznót, vagy annak megfelelő húst kell importálni. Az import viszont a forint gyengesége miatt drága, emiatt nő a kereslet a hazai sertés iránt, s mindez jelentős áremelkedést okozott. Ha az európai szabályozás miatt a másik 26 tagországban csökken némileg a sertésállomány, úgy elképzelhető, hogy 2013-ban is kitart a magas sertésár. Vagyis itthon is megérheti malacot hizlalni, ami segítheti a hazai terveket: növelni lehet az állományt. A tervek szerint 2020-ban már 6 millió disznó röföghet az ólakban.

Amit viszont az agrárkormányzat és szakmai szervezetek is támogatnak: a kormány elé kerül napokon belül a sertésprogram, amely igen sokrétűen – a hitelezéstől a jogszabályok megváltoztatásán, az integrációk, a szociális foglalkoztatáson a szövetkezés támogatásán keresztül próbál hatni az ágazatra. Ennek megfelelően 3 fő tenyésztői csoport alakulhat ki:

a)      a módosabb fogyasztók számára helyben termelt kisüzemi sertéseket tartókra, akik fel is dolgozzák és el is adják a speciális termékeket.

b)      A második kört a szociális szövetkezeti formákban működő tenyésztők alkotják, melyek a helyi intézmények, iskolák, étkeztetők, kórházak igényeit elégítik ki.

c)      Míg a harmadik kör a főként nagyobb feldolgozók által létrehozott integrációk keretében, nagyüzemi módszerekkel dolgozó sertéstenyészők alkothatják.”

(Részleges forrás: Szabad Föld)

 

A jogszabály kodifikált szövege megtekinthető az alábbi linken is:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:047:0005:01:HU:HTML

Szerző: Illés Angéla  2012.04.04. 18:23 Szólj hozzá!

Címkék: eu unió sertés 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr34363879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása