A mezőgazdasági károk enyhítésére kétpilléres rendszer került kidolgozásra: a kötelező agrárbiztosításhoz majd támogatást is lehet felvenni. A szaktárca a kockázatokat minél több gazda között osztaná meg, így a termelők még szélesebb köre juthat majd segítséghez baj esetén

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvényt az Országgyűlés a 2011. november 28-ai ülésnapján fogadta el.

A törvény szövege az alábbi linken megtekinthető (Közlöny állapot):

http://www.kormany.hu/download/6/15/70000/T_2011_168_(CLXVIII_2011_12_9)_torveny.pdf

Az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény 2012. január 1-jén lépett életbe a növénytermesztésben. A rendszer célja, hogy megossza a kockázatot a szereplők között, és a termelők szélesebb körének fedezze a kárát.

Az új kétpilléres kárenyhítési rendszerben – a korábbitól eltérően – nemcsak az állam és a gazdálkodók viselnék az időjárási anomáliák miatt keletkezett károk terheit, hanem megoszthatnák azt a felvásárlókkal, a haszonbérbe adókkal és a biztosító társaságokkal is.

Az új kárenyhítési rendszerhez azok a termelők csatlakozhatnak, akik

a)      szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló területként – a b) pontban foglalt eset kivételével – összesen legalább 10 hektár,

b)      szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló területként összesen legalább 5 hektár,

c)      ültetvényművelésre szolgáló ültetvényterületként összesen legalább 1 hektár,

d)     együttesen legalább 10 hektár, a)–c) pontban foglaltak szerinti hasznosítású, vagy

e)      együttesen legalább 5 hektár, b) és c) pontban foglaltak szerinti hasznosítású terület

megjelölésével nyújtanak be egységes kérelmet.

A befizetések mértéke szántóföldi növénytermesztésnél évente 1000 Ft/ha, szántóföldi zöldségek, valamint ültetvényeknél 3000 Ft/ha. A rét, legelő-, gyepterületek, valamint a termőre még nem fordult ültetvények nem tartoznak a kárenyhítési intézkedés hatálya alá, így azokkal a kárenyhítési rendszerhez csatlakozni nem lehet.

A törvény szerinti kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelő a törvényben foglalt feltételek teljesítése esetén kárenyhítő juttatásra jogosult, amennyiben:

a)      a termőföld a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésekor és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásakor is a használatában volt,

b)      a használatában levő termőföldön bekövetkezett mezőgazdasági káreseményt – az e törvény végrehajtásáról szóló rendeletben meghatározottak szerint – az agrárkár-megállapító szervhez a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelentette

c)      a hozamérték-csökkenést – a törvény végrehajtásáról szóló rendeletben meghatározottak szerint – az agrárkár-megállapító szerv által e törvényben foglaltak szerint kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolja,

d)     a kárenyhítő juttatás megállapítása iránti kérelmét a tárgyév november 30-áig az agrárkár-megállapító szervhez benyújtotta, és

e)      a kárenyhítési hozzájárulást határidőben és maradéktalanul megfizette.

A mezőgazdasági termelő a neki tárgyévben járó kárenyhítő juttatásra abban az esetben jogosult, ha annak kifizetendő összege legalább 10 000 forint.

Belvízkár után kárenyhítő juttatás a törvény hatálybalépésétől kezdődően 5 egymást követő éven belül legfeljebb 3 alkalommal vehető igénybe.

Az agrárkár-megállapító szerv a mezőgazdasági termelő kérelmére hatósági bizonyítványt állít ki:

a)      a mezőgazdasági káresemény megtörténtéről és annak határidőben történő bejelentéséről,

b)      arról, hogy a hozamcsökkenést a mezőgazdasági káresemény okozta,

c)      a kár helyéről, mértékéről, valamint

d)     a hozamérték-csökkenés mértékéről.

A mező- és erdőgazdaságot sújtó időjárási és más természeti jellegű elháríthatatlan külső oknak (vis maior) minősül:

·         a mezőgazdasági káresemény,

·         a természeti csapás,

·         a homokverés,

erdőgazdaság esetében:

·         a hó-, jég- és széltörés,

·         zúzmara,

·         villámlás és más természeti esemény miatt keletkezett tűz, ideértve az öngyulladást is.

A termelői befizetésekből összegyűlt összeget az állam a központi költségvetésből ugyanannyival kiegészíti. Az új rendszerben csak azok a termelők kaphatnak teljes összegű kártérítést, akik a tevékenységük legalább 50 %-ára biztosítási szerződést kötnek egy üzleti biztosítóval, míg a biztosítási szerződéssel nem rendelkezők a kárenyhítő juttatás 50 %-ára számíthatnak.

Az új kockázatkezelési rendszer II. pillérét egy üzleti alapon működő mezőgazdasági biztosítási konstrukció képezi azoknak a termelőknek, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják csökkenteni a termelési kockázataikat. Újdonság, hogy az agrárbiztosítóknál az aszályra, a tavaszi fagyra, a felhőszakadásra és az árvízre is lehet biztosítást kötni.

A termelők a biztosítás díjához 65%-os, uniós- és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó támogatást vehetnek igénybe.

Szerző: Illés Angéla  2012.03.22. 17:48 Szólj hozzá!

Címkék: biztosítás jégkár mezőgazdasági kár aszálykár villámkár

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr364333399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása