A végelszámolást érintően fontos változás, hogy a kényszer-végelszámolás Cégbíróság általi elrendelésének lehetősége megszűnésével végelszámolásra csak a cég legfőbb szervének döntése alapján kerülhet sor (2006. évi V. törvény, azaz Ctv. 94.§ (3) bek.)

A cég korábbi vezető tisztségviselőjével, valamint a végelszámolóval szemben kiszabható bírság összege emelkedett 100.000 Ft-tól 900.000 Ft-ig terjedő összegre (Ctv. 98.§ (5) bek., Ctv. 106.§ (3) bek.)

A végelszámolás lefolytatására rendelkezésre álló időtartam továbbra is 3 év, azonban ha a cég törlésére irányuló kérelem benyújtása 3 éven belül a törlés nem történik meg, kényszertörlési eljárás lefolytatására kerül sor (Ctv. 105.§ (3) bek.).

Az egyszerűsített végelszámolás lefolytatásának lehetősége az egyéni cégre is kiterjed.

 

A kényszertörlési eljárás (Ctv. 116.§) lényegében a korábbi kényszer-végelszámolás szabályai helyébe lép azzal a különbséggel, hogy nem kerül végelszámoló kijelölésre, hanem az eljárás egyes részfeladatait a Cégbíróság bonyolítja le.

A kényszertörlési eljárás megindításáról szóló végzést a Cégbíróság a Cégközlönyben teszi közzé, mely ellen fellebbezésnek és felülvizsgálatnak helye nincs! (Ctv. 117.§ (1) bek.)

A Cégbíróság a kényszertörlési eljárást megindító végzésében felhívást tesz közzé 30 napos határidővel, illetve a cég tagjait, vezető tisztségviselőjét közvetlenül is felhívja a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozó információk közlésére. Ennek elmulasztása esetén is kiszabható (ismételten) a 100.000 Ft-tól 900.000 Ft-ig terjedő bírság (Ctv. 98.§ (5) bek.)

A Cégbíróság a vezető tisztségviselőt határidő megadásával arra is felhívja, hogy az iratok elhelyezéséről és az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről gondoskodjon, és ezek megtörténtét igazolja a Cégbíróság felé (Ctv. 118.§ (7) bek.). Ennek elmulasztása esetén a szankció az, hogy a Cégbíróság haladéktalanul értesíti (elektronikus formában) az állami adóhatóságot.

Ha követelés bejelentésére nem kerül sor, valamint a cég vagyonával kapcsolatos információ nem érkezett, az állami adóhatóság nemleges elektronikus értesítésének birtokában a Cégbíróság hivatalból törli a céget a cégjegyzékből (Ctv. 118.§).

Ha követelés bejelentésére kerül sor, és a Cégbíróság azt állapítja meg, hogy a cég vagyona előreláthatóan fedezi a várható felszámolási költségeket, vagy a cégnek valószínűsíthetően fedezetelvonó ügylet miatt nincs vagyona, a Cégbíróság a kényszertörlési eljárás megszüntetésével kezdeményezi a felszámolási eljárás megindítását.

Ha a Cégbíróság azt állapítja meg, hogy a cég vagyona előreláthatóan a várható felszámolási költségeket nem fedezi, vagy a cég vagyona nem fellelhető, a céget (a nemleges adóhatósági értesítést követően) törli a cégjegyzékből, továbbá a vezető tisztségviselőt eltiltja (Gt. 5.§ (10) bek., Gt. 23.§ (3) bek. alapján).

Ezzel egyidejűleg a Cégbíróság a vezető tisztségviselőt határidő megadásával arra is felhívja, hogy az iratok elhelyezéséről és az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről gondoskodjon, és ezek megtörténtét igazolja a Cégbíróság felé (Ctv. 118.§ (7) bek.).

A Cégbíróság a hozott végzéseit a Cégközlönyben közzéteszi, melyek ellen a fellebbezést a közzétételtől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni, de ennek elmulasztása igazolási kérelemmel nem orvosolható. A cég törlését elrendelő végzés jogerőre emelkedését is közzé kell tenni a Cégközlönyben.

A kényszertörlési eljárás lefolytatására a Cégbíróság számára határidő nincs megállapítva a jogszabályban.

 

Kényszer-végelszámolásra vonatkozó átmeneti szabályok

 

A Ctv. Módosításának hatálybalépésekor (2012.01.01.) már folyamatban lévő kényszer-végelszámolási eljárásokban a végelszámolónak a hatálybalépést követő 1 éven belül (tehát 2012. December 31-ig) kezdeményeznie kell a kényszertörlési eljárás megindítását.

Ebben a kérelemben a Cégbíróságot is tájékoztatnia kell a megtett intézkedésekről, a cég vagyonára és követeléseire vonatkozó információkról, valamint az egyéb körülményekről.

A Cégbíróság ezt követően a kényszer-végelszámolási eljárást megszünteti, a kényszer-végelszámoló díjának megfizetésére a vezető tisztségviselőt és a legalább többségi befolyással rendelkező tagot egyetemlegesen kötelezi, ezzel egyidejűleg pedig megindítja a kényszer-törlési eljárást.

Ha az önkéntes és a kényszer-végelszámoló 2012. december 31-ig nem terjeszti elő a kényszertörlési eljárás megindítására vonatkozó kérelmet, a Cégbíróság minden esetben hivatalból rendelkezik a kényszertörlés megindításáról. Ezen végzés ellen nincs helye fellebbezésnek (Ctv. 117.§).

Szerző: Illés Angéla  2012.03.07. 19:01 Szólj hozzá!

Címkék: végelszámolás kényszertörlési eljárás kényszer végelszámolás

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr514296023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása