A 2012. január 1-től hatályos új jogszabályok, illetve jogszabályi változások pályázatos támogatásokat érintően az alábbi változásokat emelném ki.

 

A területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVIII. törvény alapján megszűntek a megyei és a regionális fejlesztési tanácsok, a regionális fejlesztési ügynökségek a magyar állam tulajdonába kerültek. A 26. § alapján „a megszűnő regionális fejlesztési tanács, valamint a megszűnő megyei területfejlesztési tanács jogutódja a területileg érintett megyei önkormányzat”.

 

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXXV. törvény (Áht.) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr.) kapcsán fontos kiemelni, hogy ezen jogszabályok támogatásokat érintő előírásait az Áht. 111. § (9) bekezdése alapján „az e törvény hatálybalépését követően benyújtott támogatási igényekre, pályázati úton benyújtott költségvetési támogatás esetén az e törvény hatálybalépését követően megjelentetett pályázati kiírásokra, és az azok alapján nyújtott költségvetési támogatásokra kell először alkalmazni.”  

 

A megyei önkormányzat egészségügyi intézményei és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi intézményei átvételének részletes szabályairól szóló 372/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 2. §-a szerint „Az egészségügyi intézmények átvételének lebonyolítását – ide értve azok átvilágítását is – a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (a továbbiakban: GYEMSZI) végzi.”

A 4. § (2) bekezdése szerint „amennyiben a fenntartói jogutódlás miatt az átvett kedvezményezett intézmény … hazai finanszírozású projektjének támogatási szerződését módosítani szükséges, azt a kedvezményezett az átadás-átvétel időpontjától számított 30 napon belül kezdeményezheti a támogatónál, illetve a közreműködő szervezetnél”.

 

Az új Áht. és az Ávr. következő, önkormányzatok támogatási szerződéseinek módosítását érinti azon rendelkezés, mely szerint az önkormányzatoknak és minden irányításuk alá tartozó költségvetési szervnek önálló adószámmal és önálló fizetési számlaszámmal kell rendelkeznie.

 

A kötelezettségvállalási időszakot érinti az Ávr. 174. § (4) bekezdése, mely szerint „ a helyi önkormányzat az e rendelet hatálybalépése előtt általa kötött és folyamatban lévő olyan magánjogi szerződése esetén, amelyben az önkormányzati hivatal adóazonosító száma, számlaszáma vagy más hasonló azonosító adatai szerepelnek, e rendelet hatálybalépését követően hatvan napon belül köteles a helyi önkormányzat adatainak átvezetését kezdeményezni”.

 

A „rendelet hatálybalépése előtt általa kötött és folyamatban lévő” szerződés minden olyan támogatási szerződés, amely esetében a támogatási szerződés lezárása nem történt meg, azaz kötelezettségvállalás van folyamatban.

                      

Azok a támogatási szerződések, amelyek a "pénzügyi lezárás", vagyis a támogatás lehívása, a projekt megvalósítása utáni időszakra is tartalmaznak különböző kötelezettségeket (foglalkoztatási, munkahely-megtartási, szolgáltatási, üzemeltetési), mindaddig folyamatban vannak, amíg a szerződésben vállalt időtartam alatt az összes kötelezettséget nem teljesítik és a teljesítést követően záró jegyzőkönyvvel nincsenek lezárva. (Ezt tartalmazza az Ávr. 99. § (2) bekezdése is.)

Amennyiben ezen időszak alatt valamely szerződéses kötelezettséget nem, vagy részben teljesítik, szankcionálásra kerül sor. A visszavont támogatásról szóló döntés érvényesítéséhez szükséges az aktuális adatokat tartalmazó támogatási szerződés, valamint ahhoz kapcsolódóan a felhatalmazó levél.

Szerző: Illés Angéla  2012.03.06. 18:50 Szólj hozzá!

Címkék: egészségügyi intézmény megyei önkormányzat regionális fejlesztési tanács új áht folyamatban lévő szerződés adatváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr944293639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása