A felügyeleti díj bevallást az alábbi lépéseken keresztül lehet megtenni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal javasolja, hogy az alábbi tájékoztatást a bevallás megkezdése előtt olvassák végig, Ügyfélszolgálatuk is mindenben áll az érintettek rendelkezésére (telefon: 06-1-336-9024, fax: 06-1-336-92-30, e-mail: felugyeletidij@nebih.gov.hu, levelezési cím: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – 1525 Budapest, Pf. 121.).

1)      A bevallást önállóan vagy meghatalmazott útján, ügyfélkapus azonosítást követően, kizárólag elektronikus úton lehet megtenni. Az ügyfélkapu működésével és a regisztrációval kapcsolatos információkat a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ címen találja meg.

2)      A bevallás megkezdése előtt célszerű előkészíteni az érintettek (meghatalmazó, meghatalmazott) azonosításához szükséges azonosítókat (MVH regisztrációs szám, Partner azonosító, adóazonosító jel, adószám, lakcímkártya stb.)

3)      A bevallást a NÉBIH honlap főoldalán található E-ügyintézés menüpontban az ügyfélkapu bejelentkezéssel kell kezdeni. Az ügyfélkapun történő sikeres belépést követően automatikusan visszatér a honlapunkra.

4)      Következő lépésként ellenőriznie kell, hogy a belépett felhasználó szerepel-e a NÉBIH és az MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ehhez meg kell adni vagy az MVH regisztrációs számát, vagy a Partner azonosítóját, amennyiben ismeri azokat; vagy a természetes azonosítóit (születési hely, születési idő, anyja neve). A megadott adatok alapján a rendszer megpróbálja beazonosítani. A sikeres azonosítást követően automatikusan továbblép az E-ügyintézés oldalra. Ellenkező esetben további adatok megadására lesz szüksége a regisztrációhoz, és továbblépni csak a regisztráció után tud.

5)      Az E-ügyintézés oldalon több menüpont közül választhat. Itt van lehetőség a felügyeleti díj bevallásához szükséges meghatalmazás (természetes személy vagy cég részéről egyaránt) elkészítésére (6. menüpont), bevallás benyújtására meghatalmazottként (7. menüpont), vagy bevallás benyújtására saját jogon (8. menüpont).

6)      Ha a bevallást nem maga az ügyfél végzi, meghatalmazást kell készíteni annak részére, aki a nevében ezt megteszi. A meghatalmazás elkészítése során szükséges a meghatalmazó pontos azonosítása is. Ehhez ellenőrizni kell, hogy a meghatalmazó szerepel-e a NÉBIH és az MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ehhez meg kell adni vagy az MVH regisztrációs számát, vagy a Partner azonosítóját, amennyiben ismeri azokat; vagy Magánszemély esetén a természetes azonosítókat (születési hely, születési idő, anyja neve), Cég esetén annak adószámát. A megadott adatok alapján a rendszer megpróbálja beazonosítani a meghatalmazót. Ha ez nem sikerül, akkor lehetőség van az adatok rögzítésére.

7)      Az elkészült meghatalmazást a kinyomtatást és hitelesítést követően postai úton kell eljuttatni a következő címre: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – 1525 Budapest, Pf. 121. A meghatalmazás elkészülte után lehetőség van a bevallási folyamat azonnali megkezdésére is, de azt a 7. menüpontban később is bármikor megteheti a meghatalmazott (a korábban felvitt adatait a rendszer megőrzi).

8)      A kitöltést a bevallási felületen, a blokkonként felül elhelyezett részletes útmutató (súgó) segíti. A bevalláshoz célszerű előkészítenie az előző évi árbevételét vagy jövedelmét tartalmazó nyilvántartásait. A végzett tevékenységei besorolásához ebben a keresőben talál segítséget. A kitöltés menet közben megszakítható, ilyenkor a begépelt adatok köztes mentésére lehetőség van. Egy megkezdett bevallás a bevallási időszakban bármikor újra megnyitható, módosítható. Az elkészült bevallás benyújtására külön gomb szolgál.

9)      A benyújtott bevallás beérkezéséről a rendszer 24 órán belül elektronikus levélben visszaigazolást küld, amiben további hasznos információkat is talál.

10)  A sikeres bevallást követően a megállapított felügyeleti díj első részletét a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített számlájára július 31-ig be kell fizetnie.

(forrás: http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/felugyeleti_dij_bevallas.html)

 

Tehát a bevallás elkészítésének és elektronikus benyújtásának fontos feltétele, hogy a belépett felhasználó szerepel a NÉBIH és az MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ehhez meg kell adni vagy az MVH regisztrációs számát, vagy a Partner azonosítóját!

Szerző: Illés Angéla  2012.05.10. 17:38 Szólj hozzá!

Címkék: élelmiszer lánc felügyeleti díj élelmiszer lánc

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr644500715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása