Az új Btk. koncepció különös részéből, azaz az egyes bűncselekmények tényállásai közül néhányat kiemelnék, amely néhány talán a hétköznapi embert is érdekelheti…

Erőszakmentes szexuális erőszak

Jelentősen, a felderíthetőséget is veszélyeztetve szigorodik a szexuális bűncselekmények megítélése. A szexuális erőszak lép a korábbi erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak helyébe, ám a sima összevonáson túl komoly szigorítások történnének:

a)      Eddig erőszakkal vagy az élet és testi épség elleni fenyegetéssel valósulhatott meg bűncselekmény, míg mostantól az áldozat szexre kényszerítése bármely más módon, azaz nem személyre irányuló fenyegetés útján is lehetséges, így a kényszer lehet például anyagi természetű (mondjuk a lakhatás megvonásával való fenyegetés), de akár tisztán érzelmi is.

b)      Nem az eddigi 12, hanem a 18 év alatti sértett esetében lép be a minősített eset a 2-8 évig terjedő büntetéssel.

A megrontásnál nem kell majd magánindítvány, tehát a rendőrség a sértett (illetve törvényes képviselője) kezdeményezése nélkül, akár akarata ellenére is eljárhat, tehát jelentősen nő a fenyegetettség, de ezzel párhuzamosan nagyban nehezedik a büntetőügyekben eljáró hatóságok dolga. Persze a szigorítás elvileg találkozik a cselekmény veszélyességével és társadalmi megítélésével is, de ettől még tény, hogy ha pl. a „sima” fenyegetés nemi erőszakot alapoz meg, akkor bizonyosan még több párkapcsolati vitát kell kiszűrnie a rendőrségnek a tényleges bűncselekmények közül.

Fogyasztói szemlélet

A drogfogyasztó büntetésre kerül, a kereskedőre vonatkozó szankciók szigorodnak, a drogfüggőkre vonatkozó enyhébb szabályok kivezetésre kerülnek, a jelenlegi elterelési gyakorlat (büntetés helyett elvonó) ellehetetlenítése.

Az indoklás egyik elemeként találkozhatunk a függők alacsonyabb szankcióinak megszüntetésénél, hogy az alkoholisták esetében sincs hasonló szabály (igaz, sem az alkoholfogyasztás, szem az alkohollal való kereskedelem nem bűncselekmény).

Végül a kábítószerrel összefüggő cselekményekkel összefüggő szigorítás trendjébe illeszkedik egy új szabály is: önálló bűncselekmény lesz a bódult állapotban történő járművezetés, amely így halmazatban is elkövethetővé válik az ittas járművezetéssel.

A szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül a letöltés is lopás továbbra is

A szerzői jog megsértését a lopásnál szélesebb körben büntette a büntetőjog. A tervezet a szerzői jogok megsértésén enyhítene: csak a 100 000 forint feletti vagyoni hátrányt okozó, illetve az üzletszerű elkövetés lenne bűncselekmény, az ennél enyhébb esetek szabálysértésnek minősülnének.

 (Részleges forrás: http://igyirnankmi.hvg.hu)

Szerző: Illés Angéla  2012.06.16. 18:25 Szólj hozzá!

Címkék: új btk

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr264592563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása