Az elektronikusan letétbe helyezett számviteli beszámolók adattartalmát a céginformációs szolgálat elektronikus, véletlenszerű kiválasztás segítségével, eseti jelleggel megvizsgálja – ezt is tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Amennyiben az adattartalom ellenőrzésének eredményeként a céginformációs szolgálat azt állapítja meg, hogy a beszámoló benyújtása nem volt jogszerű, erről – a beszámoló letétbe helyezésére előírt határidő elteltét követő 20 napon belül – értesíti az állami adóhatóságot.

 

A 2009-ben hozott rendeletet módosító tervezet másik szabálya azt írja elő, hogy a céginformációs szolgálat – a beérkezése után – informatikailag ellenőrzi a beszámolókat. Ennek lényege: összeveti a beszámolóban szereplő cégjegyzék- és adószámot a cégjegyzék adataival. Ha a számok azonosak, a beszámolót befogadja a szolgálat, ha különböznek a számok, akkor erről haladéktalanul elektronikus értesítést küld a beszámolót beküldő személynek. Ekkor a beszámolót be nem nyújtottnak kell tekinteni. Ez a rendelkezés várhatóan szeptember 1-jén lép hatályba, így a 2011. évi beszámolók közzétételére még nem kell alkalmazni.

 

A tervezet szövege megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

 

http://www.kormany.hu/download/4/63/80000/sz%C3%A1mviteli%20R%20m%C3%B3d.pdf

Szerző: Illés Angéla  2012.05.04. 21:32 Szólj hozzá!

Címkék: számviteli beszámoló céginformációs szolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr894489190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása