Megjelent a közigazgatási és igazságügyi miniszter 24/2012. (IV. 25.) KIM rendelete a civil szervezetek információs rendszeréről (Magyar Közlöny 2012. évi 49. száma). A rendelet nagy része 2012. június 30. napján lép hatályba.

A rendeletben foglalt szabályokat a Civil Információs Portálon közzéteendő adatokra kell alkalmazni.

A rendelet szerint a közzéteendő adatokat a Civil Információs Portál e célra kialakított felületén keresztül elektronikusan kell továbbítani a közzétételért felelőshöz.

szöveges adatot olyan formátumban kell a közzétételért felelős részére továbbítani, amely biztosítja a szövegben való kereshetőséget. Amennyiben a közzéteendő dokumentum érvényességének feltétele valamely személy vagy szerv aláírása, az aláírt dokumentum képileg egyező elektronikus másolatát is mellékelni kell.

A közzétételre az elektronikus rendszerben történő rögzítést követő 5 nap áll rendelkezésre.

Bármely, civil szervezetek számára is részvételi lehetőséget biztosító pályázat kiírója, a pályázattal kapcsolatos hirdetmények közzététele, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos adatok lekérdezése céljából kérheti a közzétételért felelőstől a felülethez hozzáférés biztosítását.

A Civil Információs Portál segítségével az országos névjegyzékből a civil szervezet neve, székhelye, nyilvántartási száma vagy adószáma alapján lehet keresést végezni, továbbá az alábbi szempontok szerint lehet csoportosítva adatokat gyűjteni:

a)      a szervezet típusa,

b)      a szervezet székhelye szerinti település,

c)      a szervezet célja szerinti besorolás,

d)     közhasznú jogállás.

Az előbbi csoportosított lekérdezés, a lekérdezés eredményeként a csoportosított adat mellett tartalmazza az egyes csoportokba tartozó civil szervezetek nevét, székhelyét, adószámát és a számviteli beszámoló adatait is.

A kincstár a kincstári monitoring rendszerbe érkezett, Civil tv. 53. § (4) bekezdése szerinti leválogatott adatokat

A szervezetek közötti együttműködési megállapodás szerint, az e célra kialakított számítástechnikai rendszeren keresztül megküldi a miniszternek.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil tv.) 53. § (7) bekezdésében meghatározott jelentős költségvetési támogatásban részesülő szervezet vezető tisztségviselője az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatát zárt borítékban küldi meg a Civil Információs Portál szerkesztősége részére, amely a letétbe helyezés idejét és tényét közzéteszi a Civil Információs Portálon.

Szerző: Illés Angéla  2012.05.04. 18:46 Szólj hozzá!

Címkék: civil információs portál

A bejegyzés trackback címe:

https://illes-angela.blog.hu/api/trackback/id/tr944488911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása